T. Halíkovi byla 13. března 2014 udělena Templetonova cena.

2014

24 let veřejného působení

Před 24 lety, v den svátku obrácení svatého apoštola Pavla, 25. ledna 1990 sloužil Tomáš Halík v chrámu Matky Boží před Týnem v Praze svoji "opožděnou primici".

A 1. únorem vstupuje do 25. roku akademická pastorace (od roku 2004 Akademická farnost Praha) v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze u Karlova mostu.

2014

2014

8. prosince 2014

Slavnostní setkání s laureáty Templetonovy ceny

Univerzita Karlova a Templetonova nadace pořádají slavnostní setkání s laureáty Templetonovy ceny v pondělí dne 8. prosince 2014 od 17.00 hodin ve Velké aule historické budovy Karolina.

Program:
Úvodní slovo prof. PhDr. Ing. Jana Royta, Ph.D., prorektora UK pro tvůrčí a ediční činnost
Zdravice Dr. Johna M. Templetona, Jr., předsedy Templetonovy nadace
Zdravice Mgr. Daniela Hermana, ministra kultury České republiky
Projev prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., rektora Univerzity Karlovy v Praze
Udělení zlaté pamětní medaile UK
Přednáška prof. Charlese Taylora, držitele Templetonovy ceny za rok 2007
Hudební vystoupení
Přednáška prof. PhDr. Tomáše Halíka, ThD., držitele Templetonovy ceny za rok 2014

2014

2. prosince 2014

Mons. Halík na setkání představitelů světových náboženství

Vatikán/Praha

Jedenáct vrcholných představitelů křesťanských církví a světových náboženství - židovství, islámu, buddhismu, šintoismu a hinduismu - přicestuje v úterý do Vatikánu na pozvání papeže Františka. Cílem historického setkání je přijetí deklarace proti otroctví. K jednání pozval papež František osobně i několik expertů na mezináboženské vztahy z různých částí světa. Podle České biskupské konference je mezi nimi také letošní nositel Templetonovy ceny, český kněz a teolog Tomáš Halík.

2014

22. listopadu 2014

Prof. Halík přednáší v San Diegu

Program mezinárodní konference Americké asociace pro studium náboženství (AAR) v San Diego v Kalifornii, na níž se sjelo téměř sedm tisíc akademiků z USA a celého anglicky mluvícího světa, obohatil v sobotu večer laureát Templetonovy ceny Tomáš Halík jednou z letošního cyklus "Templetonovských přednášek", konaných na různých světových univerzitách.

Přednášku Tomáše Halíka o vztahu náboženství a sekularity v Evropě uvedl prezident Templetonovy nadace dr. John Templeton jr. a navázal na ni koreferátem filozof Charles Taylor, nositel Templetonovy ceny za rok 2007.

YouTube

(foto: archiv T. Halíka; před Mission Basilica San Diego de Alcala - přivítán sestřenicí P. Vojtěcha Eliáše)

2014

2. listopadu 2014

Mezinárodní ocenění Tomáše Halíka

Profesor Tomáš Halík, který se stal v květnu letošního roku prvním českým nositelem prestižní Templetonovy ceny, obdrží v listopadu t.r. další významná mezinárodní akademická ocenění. Dne 6. listopadu bude jeho jménem pojmenována nová přednášková aula univerzity v Oxfordu a dne 13. 11. obdrží čestný doktorát teologie nejstarší německé university, univerzity v Erfurtu. Tomáš Halík působil jako hostující profesor na Oxfordské univerzitě v podzimním semestru 2001. V Erfurtu byl tajně vysvěcen na kněze biskupem Hugo Aufderbeckem v roce 1978.

Slavnosti v Oxfordu se účastní rektor a prorektor oxfordské university, ministr kultury Daniel Herman, místopředseda vlády Pavel Bělobrádek a další političtí a akademičtí funkcionáři; Univerzitu Karlovu bude zastupovat prorektorka pro evropské záležitosti prof. Lenka Rovná. Odpoledne 6. 11. bude Tomáš Halík přednášet v oxfordské koleji San Anthony o dějinné roli Václava Havla a Jana Pavla II.

Na slavnostní promoci v Erfurtu budou Univerzitu Karlovu zastupovat rektor univerzity prof. Tomáš Zima a děkan Katolické teologické fakulty UK Prokop Brož. Laudatio pronese děkan Teologické fakulty Erfurtské univerzity prof. Michael Gabel. Slavnostního aktu se zúčastní se i němečtí biskupové včetně emeritního světícího biskupa biskupa Hanse-Reinharda Kocha, který byl v roce 1978 přítomen kněžskému svěcení Tomáše Halíka.

2014

Autorské čtení a autogramiáda

Nakladatelství Lidové noviny a prof. Tomš Halík Vás srdečně zvou na veřejnou prezentaci nové knihy "Obnovíš tvář země" spojenou s autorským čtením a autogramiádou.

  • kdy: 18. 11. 2014
  • čas: 16:00
  • kde: Kavárna Krásný ztráty (Náprstkova 10, Praha 1)

2014

26. března 2014

Tomáš Halík v Hradci Králové

Stovky lidí, hlavně studentů, si přišly poslechnout na univerzitu v Hradci Králové filozofa a kněze Tomáše Halíka, čerstvého laureáta prestižní Templetonovy ceny, a italského psychologa a filosofa Umberta Galimbertiho. Myslitelé mluvili o víře, ale i o politice či Facebooku. Zpráva , Fotogalerie

(foto: FiLiP - Hradec Králové, 26. 3. 2014)

2014

13. března 2014

Templetonova cena pro Mons. Halíka

Templetonovu cenu, které se neoficiálně říká Nobelova cena za náboženství, letos obdržel profesor Tomáš Halík. Cenu uděluje Templetonova nadace, obvykle ji předává princ Filip v Buckinghamském paláci.

(foto: archiv T. Halíka)

2014

Nové knihy z Nakladatelství LN

Ve čtvrtek 13. III. 2014 vychází v Nakladatelství LN nová kniha

Žít v dialogu - 2.díl Podnětů k promýšlení víry


V úterý 26. XI. 2013 vyšla v Nakladatelství LN nová kniha

Žít s tajemstvím s podtitulem: Podněty k promýšlení víry

Autor vybral klíčové myšlenky z publikací posledních patnácti let své tvorby a utřídil je do dvou svazků podle nejzávažnějších témat, jimž věnoval pozornost. V tomto, prvním, díle jsou to především centrální otázky víry, zrající v neustálém rozhovoru s pochybností a nevírou.

Představení knihy + autorské čtení: 4. XII. 2013 od 17 hod, Krásné ztráty

2014

24 let veřejného působení

Před 24 lety, v den svátku obrácení svatého apoštola Pavla, 25. ledna 1990 sloužil Tomáš Halík v chrámu Matky Boží před Týnem v Praze svoji "opožděnou primici".

A 1. únorem vstupuje do 25. roku akademická pastorace (od roku 2004 Akademická farnost Praha) v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze u Karlova mostu.

2014

Evropská komise svolala evropské intelektuály

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso a italský ministerský předseda Enrico Letta svolali jménem Evropské komise na 8. a 9. prosince 2013 do Milána osobnosti evropské kultury, vědy a umění k poradě o budoucí vizi Evropy. Z České republiky byli pozváni filozof a teolog Tomáš Halík a ekonom Tomáš Sedláček. Jde o druhé Generální shromáždění s tématem „myšlení o Evropě“, které má přispět k přípravě významného dokumentu v rámci projektu Evropské komise „New Narrative for Europe“.

Po skončení zasedání prof. Halík představí na půdě českého kulturního centra svou druhou knihu, která právě vyšla v italském překladu pod názvem „La Notte del Confessore“ (české vydání: Noc zpovědníka, NLN 2005).