T. Halíkovi byla 13. března 2014 udělena Templetonova cena.

2015

Mons. Tomáš Halík na festivalu New Literature from Europe 2015

Tomáš Halík at the New Literature from Europe Festival - Program

7.XI. Tomáš Halík in Conversation on Faith, Love, and God [f]

7.XI. Come Together: An Afternoon Reading [f]

9.XI. Tomáš Halík and Ian Buruma: The Global Refugee Crisis [f] - video

In conversation with Professor Tomáš Halík at Czech Center NY

2015

2015

Prof. Tomáš Halík v Římě

Na zpáteční cestě z přednáškově studijního pobytu v USA (Institute for Advanced Study) se prof. Halík zastaví na 2 dny v Římě, kde bude přednášet

  • na mezinárodní konferenci na Papežské univerzitě Urbaniana o pronásledování křesťanů [fb], pořádané Univerzitou Notre Dame k 50. výročí vydání dokumentu Dignitatis humanae o náboženské svobodě a
  • na konferenci "Aggiornamento - damals und heute. Eine Perspektive für die Zukunft" na Papežské univerzitě Gregoriana, pořádané velvyslanectvím Spolkové republiky Německo při Svatém Stolci k 50. výročí ukončení 2. vatikánského koncilu (program).

2015

Jak to vidí... Tomáš Halík

Po několikaměsíční přestávce (způsobené pobytem v USA) se prof. Tomáš Halík vrací do studia ČRo2, kde se ve středu 23.12. od 8.30 podělí s posluchači o své názory a postřehy v pořadu Jak to vidí... - audio - přepis

Téhož dne v Magazínu Právo vychází rozsáhlý předvánoční rozhovor.

A večer ve 22.35 je na programu ČT24 (v Událostech, komentářích) rozhovor s dr. Václavem Bělohradským.

Na Boží hod hovoří s Evou Hůlkovou ve speciálu studia Leonardo - audio

V pátek 1.1.2016 pak ČT2 od 17.15 odvysílá čtyřicetiminutový Společný výslech s Mons. Dominikem Dukou.

2015

Vánoce 2015

Večerní mší sv. na 4. neděli adventní skončil ve zcela zaplněném kostele Nejsvětějšího Salvátora adventní (a pravidelný celoroční) program.

Bohoslužby o Vánocích:

  • 24.12. 24.00 (resp. 25.12. 0.00) - Slavnost Narození Páně ("půlnoční")
  • 25.12. 14.00 - Slavnost Narození Páně ("ve dne")
  • 27.12. - nedělní mše sv. ve 14 a ve 20 hod.
  • 1.1.2016 14.00 - Slavnost Matky Boží Panny Marie
  • 3.1. - nedělní mše sv. ve 14 a ve 20 hod.
  • 5.1. - pokračuje běžný program farnosti

(foto: FiLiP)

2015

Fórum dialogu 2015

Česká křesťanská akademie pořádá ve dnech 18. a 19. prosince 2015 I. fórum dialogu na téma "Víra a společnost". Jako přednášející a diskutující vystoupí kromě Mons. Halíka i kardinál Vlk, dr. Cílek, prof. Sokol, doc. Šebek a další hosté. Na webu ČKA naleznete podrobný program; konference má své "události" i na facebooku: [f] [f].

(foto: FiLiP)

2015

Cyklus "Labyrintem víry" se uzavírá

TV Noe v pátek 18.12.2015 odvysílá poslední díl druhé řady cyklu "Labyrintem víry s Tomášem Halíkem", jehož titul zní: Žít v dialogu, Žít s tajemstvím.

Přehled všech dílů I. i II. řady naleznete např. na webu farnosti.

2015

Mons. Tomáš Halík v Brně

Ani v letošním (poněkud atypickém) roce Mons. Halík nevynechá svoji pravidelnou adventní štaci a ve středu 16.12. bude v brněnském kostele Nanebevzetí Panny Marie od 17 hod. přednášet na téma "II. vatikánský koncil a jak dál? Potřebuje církev nový koncil?" Od 19 hod. bude pak v témže kostele sloužit mši sv. Všichni zájemci jsou srdečně zváni. (Biskupství brněnské)

(foto: Zuzana Anna Sochorová)

Audio záznam přednášky a homilie

2015

Mons. Tomáš Halík opět ve své farnosti

Farníci a přátelé pražské akademické farnosti přivítali v 3. neděli adventní svého faráře ve zcela zaplněném kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu. Kázání si můžete i dodatečně poslechnout ve farním audio-archivu.

2015

Máme s muslimy stejného Boha?

(článek publikován v KT č.50, 8. 12. 2015)

2015

Pakt z katakomb

Text přednášky pro konferenci "Aggiornamento - damals und heute".

(publikováno v LN, 5.12.2015 - příloha Česká pozice)

2015

Tomáš Halík jmenován víceprezidentem mezinárodní vědecké rady ve Washingtonu

Během svého pobytu v USA byl prof. Tomáš Halík jmenován víceprezidentem celosvětově působící Rady pro výzkum hodnot a filozofie (Council for Research in Values and Philosophy - CRVP) se sídlem ve Washingtonu DC. Tato významná mezinárodní instituce sdružuje přední světové filozofy a vědce ve společenskovědních oborech, vytváří síť výzkumných týmů po celé planetě, organizuje mj. Světové kongresy filozofie, které se v minulosti konaly např. v New Yorku, Keni, Bogotě, Jeruzalémě a Athénách (příští Světový kongres filozofie se bude konat v roce 2018 v Pekingu). Prof. Halík se podílel od roku 2011 na jednom z mezinárodních výzkumných projektů této instituce a od počátku letošního roku je řádným členem Rady. Rada působí celosvětově od sedmdesátých let a roku 2013 byla v Athénách poctěna Cenou za globální dialog (Global Dialogue Prize). Na základě výzkumu světového kulturního dědictví a současných změn ve světě vydala na 300 svazků vědeckých prací.

2015

Afternoon of Christianity: Church and Theology for a Post-Secular Age

On Monday, November 16 and Tuesday, November 17, the Notre Dame Institute for Advanced Study (NDIAS) invites you to take part in "Afternoon of Christianity: Church and Theology for a Post-Secular Age," a Templeton Colloquium led by Msgr. Dr. Tomáš Halík, 2014 Templeton Prize Laureate and Professor of Philosophy at Charles University in Prague.

Tomáš Halík is in residence fall 2015 as a Templeton Fellow at the NDIAS.

Introductory essay - pdf - www

Afternoon of Christianity

2015

Není ateista jako ateista

Odpověď filozofu Tomáši Hříbkovi (publikováno v LN, 14.XI.2015, str. 22)

2015

Prof. Tomáš Halík v USA - IX.-XII. 2015

Od září do prosince působí na Institute for Advanced Study na University of Notre Dame ve státě Indiana. Pracuje zde na projektu, nazvaném Afternoon of Christianity. Na cestě do USA přednášel na pozvání emeritního papeže Benedikta XVI. pro kruh jeho bývalých doktorandů (Ratzinger-Schüler-Kreis) v papežském letním sídle v Castel Gandolfu u Říma).

V říjnu přednášel ve Washingtonu na Georgetown University, na Woodrow Wilson International Center for Scholars (přednášku Long Period of Healing v rámci Annual Freedom Lectures - video) a na Velvyslanectví ČR přednášku o intelektuálním a duchovním poselství Karla Čapka a sloužil mši v katedrále National Shrine pro české krajany. Ve Filadelfii byl přijat městskou radou a setkal se s honorárním konzulem Peterem Rafaeli.

V listopadu navštívil New York, účastnil se oběda, který na jeho počest uspořádala prezidentka Union Theological Seminary prof. Serene Jones a besedoval s profesory tamní teologické fakulty, setkal se s rektorem St. Joseph Seminary Mons. Peterem Vaccari, v rámci Festivalu evropské literatury besedoval s teologem Peterem Colossi, předčítal ze své knihy „Chci, abys byl“ a besedoval s publicistou Ianem Burumou o „uprchlické krizi“ na Carnegie Council for International Etics (beseda byla natáčena 30 televizními stanicemi - video).

Ve dnech 16.-17. listopadu pořádá univerzita Notre Dame Templetonovskou konferenci o teologii a filozofii náboženství Tomáše Halíka pod názvem Afternoon of Christianity (pdf). Konference se aktivně účastní řada významných teologů, filozofů, sociologů a politologů z různých amerických univerzit.

Na zpáteční cestě do České republiky se prof. Halík zastaví na 2 dny v Římě, kde bude přednášet na mezinárodní konferenci na Papežské univerzitě Urbaniana o pronásledování křesťanů, pořádané Univerzitou Notre Dame k 50. výročí vydání dokumentu Dignitatis humanae o náboženské svobodě a na konferenci na Papežské univerzitě Gregoriana, pořádané velvyslanectvím Spolkové republiky Německo při Svatém Stolci k 50. výročí ukončení 2. vatikánského koncilu.

2015

Mons. Tomáš Halík na festivalu New Literature from Europe 2015

Tomáš Halík at the New Literature from Europe Festival - Program

7.XI. Tomáš Halík in Conversation on Faith, Love, and God [f]

7.XI. Come Together: An Afternoon Reading [f]

9.XI. Tomáš Halík and Ian Buruma: The Global Refugee Crisis [f] - video

In conversation with Professor Tomáš Halík at Czech Center NY

2015

Labyrintem víry s Tomášem Halíkem II.

Od 6. listopadu 2015 TV Noe vysílá druhou řadu rozhovorů P. Jana Regnera SJ s Mons. Tomášem Halíkem.

Premiéra vždy v pátek ve 22.00, reprizy ve 2-3 následujících dnech (viz program).

Jednotlivé díly první řady (2011) je možno zhlédnout v archivu TV Noe:

  1. Co je bez chvění, není pevné
  2. Oslovit Zachea
  3. Vzýván i nevzýván
  4. Noc zpovědníka
  5. Vzdáleným nablízku
  6. Dotkni se ran
  7. Stromu zbývá naděje
  8. Divadlo pro anděly

2015

Mons. Tomáš Halík přednášel ve Washingtonu

V říjnu 2015 Mons. Halík kázal, přednášel a diskutoval na několika místech ve Washingtonu, D.C.

Ve Wilson Center přednesl 20.10. část eseje Dlouhá cesta uzdravování.

2015

Mons. Tomáš Halík přednáší na univerzitách v USA

Mons. Tomáš Halík se bezprostředně po účasti (v roli hlavního řečníka) na třídenním semináři v Castel Gandolfo, který pořádá emeritní papež Benedikt XVI., přesouvá do Spojených států, kde bude až do poloviny prosince hostovat na University of Notre Dame a přednášet též na Georgetown University ve Washingtonu. Jako přednášející vystoupí též v St. Joseph Seminary v New Yorku.

Po dobu nepřítomnosti Mons. Halíka jedná jménem farnosti farní vikář P. Jan Regner SJ.

Informace o říjnovém programu ve Washingtonu, D.C.

Počátkem listopadu vystoupí na Carnegie Council ("The Global Refugee Crisis") a na Festivalu nové evropské literatury v New Yorku (plakát, info).

V polovině listopadu pořádá univerzita Notre Dame spolu s Templetonovou nadací celoamerickou vědeckou konferenci o přínosu Tomáše Halíka k soudobému filozofickému a teologickému myšlení.

2015

Nová kázání v audio archivu

Také audio archiv Akademické farnosti již vstoupil do nového akademického roku.

V těchto týdnech střídavě kázání farních vikářů.

2015

Tomáš Halík přednášel kruhu žáků Benedikta XVI.

Tomáš Halík v pátek 28. a v sobotu 29.8.2015 přednášel v letním papežské sídle v Castel Gandolfo emeritnímu papeži Benediktu XVI. a kruhu jeho žáků. V neděli s ním koncelebroval mši sv. a v pondělí se s ním setkal na soukromé večeři a při následném osobním rozhovoru.

Před několika lety členové "kruhu žáků" předali a doporučili papeži Benediktovi knihu Tomáš Halíka Vzdáleným nablízku, která v tom roce získala Cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy. Papež Benedikt zřejmě vybral Tomáš Halíka pod dojmem četby této knihy a svou roli sehrálo i to, že Tomáš Halík získal v roce 2014 prestižní Templetonovu cenu.

Na závěr semináře koncelebrují účastníci s emeritním papežem mši ve Vatikáně a Benedikt XVI. s každým jednotlivě hovoří. Letos pozval Tomáše Halíka na večeři a osobní rozhovor ještě následující den.

Text přednášky publikován v Katolickém týdeníku