T. Halíkovi byla 13. března 2014 udělena Templetonova cena.

Text

ROZHOVOR PRO TÝŽDEŇ.SK (duben 2021)

čo podľa Vás umožnilo vykonať taký rozsiahly akt štátneho terorizmu na území členského štátu EÚ tajnými zložkami Ruskej federácie?

Nejdříve bych chtěl Slovenské republice poděkovat za projev solidarity, vyhoštění ruských diplomatů. Velmi si toho vážíme!
Nyní k Vaší otázce. Atentát ve Vrběticích je součást špinavé hybridní války, kterou dlouhodobě vede Putinův režim vůči demokratickému světu se záměrem destabilizovat EU a NATO a jeho jednotlivé státy. Úměrně tomu, jak se zhoršuje ekonomická, sociální i zdravotnická situace v Rusku, jak tam sílí nespokojenost s Putinem zejména u mladé generace a jak se blíží jejich parlamentní volby, ruský režim stupňuje svou agresivitu a chce vyvolat u svých obyvatel pocit vnějšího ohrožení, z kterého je může vyvést jen diktátor, „gosudar“.

Současný ruský režim má na svém kontě množství vražd svých oponentů na vlastním území (vzpomeňme na Borise Němcova a desítky opozičních novinářů) i svých bývalých agentů na Západě. Prokazatelně ovlivňoval americké prezidentské volby, aby v nich zvítězil amorální populistický klaun Donald Trump, který svým nevypočitatelným psychopatickým vystupováním poškozoval mezinárodní vážnost USA, torpédoval spolupráci s EU a ostatními zeměmi NATO. Vůči našim zemím Rusko zatím vedlo především informační válku svým propagandistickým průmyslem lži, do něhož investuje ohromné finanční a lidské zdroje.

zdá sa, že Putinov režim je stále odvážnejší vo svojich vojenských operáciách voči Západu.

Denně dostávám množství fake-news i vulgárních výhružek od Rusy placených trollů. Nyní Putinův režim přistupuje k teroristickým činům i u nás. Od relativně mírné reakce Západu na okupaci Krymu neustále testuje, co ještě si může beztrestně dovolit. Připravuje další krok – další vojenské akce na Ukrajině, kde nepokrytě podporuje separatisty. To vše umožňuje neschopnost mezinárodního společenství pochopit, jak nebezpečné dnešní Rusko je a jak je iluzorní očekávat, že se „polepší“, pokud nenarazí na pevný jednotný postoj Západu.

bola útokom vo Vrběticiach ohrozená suverenita Českej republiky? Aký politický a morálny postoj má česká spoločnosť voči Rusku zaujať po posledných udalostiach?

Byl to nejhorší akt státního terorismu a porušení suverenity naší země ze strany Ruska od okupace v srpnu 1968. Je to jasný důkaz toho, že Rusko nevzalo na vědomí, že už nepaříme mezi jeho kolonie, že jsme naštěstí součástí NATO a EU. Česká společnost si to ovšem také musí uvědomit a tlačit na svou vládu, aby zaujala tvrdé postoje proti enormní sítí ruských agentů a kolaborantů na našem území, proti aktivitám dezinformačních Ruskem placených médií a zejména nedopustila, aby Rusko kontrolovalo to, co má klíčový význam pro bezpečnost země – např. atomové elektrárny. Konečně u nás policie zasáhla vůči ozbrojeným proruským skupinám, bojůvkám, které byly připravené pomáhat Rusku nebo terorizovat politické odpůrce. Je třeba v demokratickém politickém zápase zabránit tomu, aby se proruské a pročínské subjekty dostaly ke kormidlu politické moci a obracely směr naší zahraniční politiky od Západu na Východ. Na iluzi, že v našem geopolitickém prostoru můžeme být jakýmsi ostrůvkem neutrality, hrajícím to na obě strany, jsme doplatili už v letech 1945-48.

nesú za neho čiastočnú zodpovednosť aj českí politickí predstavitelia, najmä prezident Miloš Zeman?

Zeman nese přímou odpovědnost za chování Ruska vůči nám, protože dlouhodobě celkem nepokrytě vystupuje jako exponent ruských a čínských, nikoliv českých zájmů.

aká je Babišova zodpovednosť?

Premiér Babiš, který sleduje v politice pouze své ekonomické zájmy, stále lavíruje, protože má tyto zájmy také na Západě, ovšem je politicky závislý na proruském prezidentovi. Vydává v nynější situaci podobně zmatená, často protichůdná a nedomyšlená stanoviska, jako to dělá v oblasti opatření proti koronaviru. Máme dobré důvody k naději, že jeho vláda potrvá už jen „do švestek“.

prečo český prezident stále váha s jasným vyjadrením v kauze Vrbětice?

Říká se, že je to proto, že mu jeho stanovisko nejprve musí přeložit z ruštiny. Vrací nás do doby, kdy „soudružská výměna“ mezi Moskvou a Prahou spočívala v tom, že pražští soudruzi odletěli do Moskvy a tam jim vyměnili názory. Ovšem Zeman pokud zjistí, že se nálada veřejnosti zhoupla výrazně protiruským směrem, nebude mu dělat potíže okamžitě obrátit a popřít vše, co říkal předtím; mám z něho trvale dojem, že pravda a svědomí jsou kategorie, které mu opravdu nic neříkají.

zdá sa, že je Česko vnímané Ruskou federáciou ako ľahký cieľ a propagandisticky kolonizované územie, na ktorom môže vojensky operovať bez vážnejších následkov.

Bohužel ano. Kvůli lokajskému postoji našich představitelů vůči Rusku (a také Číně) si nás Rusko zřejmě vyhodnotilo jako nejslabší článek EU a NATO a tedy vhodný terén k nepřátelským a podvratným akcím také v ostatních západních zemích.

zvláštne vyjadrenia boli počuť aj od exprezidenta Václava Klausa. Vyzerá to tak, že sa z neho stal nebezpečný proruský trol podobne ako na Slovensku Ján Čarnogurský.

Vinu nese i bývalý prezident Klaus, který soustavně podrýval důvěru naší veřejnosti v EU. Přitom právě naše členství v EU a NATO je jedinou mezinárodně politickou zárukou naší bezpečnosti, demokratického vývoje a ekonomické prosperity. Ekonomické styky s Ruskem jsou významné především pro oligarchy, kteří mají v hrsti prezidenta Zemana. Volání po „suverenitě vůči Bruselu“, zaznívající od lidí kolem Klause, komunistů a neofašistů (kteří nyní tvoří sehraný trojhlas), vyjadřuje jejich touhu po jejich neomezeném suverénním vlivu ve státě bez možnosti dovolat se práva u mezinárodních institucí. K Rusku se však tyto síly lísají, zde se o suverenitu naší země nebojí. V reakci na atentát ve Vrběticích se tento trojlístek znovu vyznamenal.

ako majú efektívne reagovať na hrozbu ruskej hybridnej vojny voči svojim bývalým satelitom – ČR a SR – cirkvi? Ako sa brániť lákavým „siréniným vábeniam“ o morálnej prevahe Ruskej federácie oproti prehnitému Západu, ktoré sú neraz pre nás katolíkov takým lákadlom?

Ruská rafinovaná propagandistická válka je z nemalé části speciálně cílena do křesťanských konzervativních kruhů. Navazuje na mnohaletý brainwashing komunistické propagandy, která líčila „prohnilý, dekadentní Západ“. Tuto bolševickou rétoriku paradoxně zcela nekriticky přebrali někteří křesťané, byť by právě oni o lživosti komunistických ideologických stereotypů měli vědět své. „Prohnilý Západ“ je hloupé klišé. Svobodná společnost má určitě svá rizika a nedostatky, ale díky Bohu za ni. I ve všech těch oblíbených ukazatelích – alkoholismus, drogy, rozvody, potraty, domácí násilí, bída – je Rusko daleko „prohnilejší“ než země naší západní civilizace. Liberální demokracie je pro křesťany mnohem zdravější prostředí než ona „neliberální, řízená demokracie“ (jinými slovy autoritativní stát s rysy totalitní diktatury), kterou vyznávají Putin, Orbán či Kaczynski. Zneužívat pro nedemokratický autoritativní stát křesťanská hesla, jak to tito populisté dělají, vede k diskreditaci křesťanství, jak to vidíme na současném rychlém zhroucení morální autority a vlivu církve v Polsku. Spojení části hierarchie s populistickými a nacionalistickými politiky v Polsku poškodilo církev a křesťanství během poslední krátké doby mnohem víc, než to dokázalo skoro půlstoletí komunistického ateistického režimu.

zdá sa, že sme sa nedokázali poučiť ani z histórie 20. storočia, kedy každé spojenie katolíckej či inej kresťanskej cirkvi s vládnou mocou dopadlo vždy katastrofou. Stále akoby niektorí predstavitelia cirkví pokukujú po autoritatívnych predstaviteľoch štátnej moci s plnými ústami kresťanskej morálky s naivnou predstavou vybudovania akéhosi „svätého štátu“.

Někteří katolíci se nepoučili z dějin aliancí církve s autoritativními, někdy vysloveně fašistickými režimy, které vždy skončily fiaskem a poškozením církve. Na sociálních sítích nejen následovníci schismatického arcibiskupa Lefebvra velebí Putina jako nového císaře Konstantina, který povede fundamentalisty všech náboženství do války proti Západu. Pamatuji si na plamenný projev hlavního ideologa moskevského patriarchátu (složeného z velké části z Putinových kolegů z KGB) na mezinárodní konferenci v polském Hnězdně, kde vyzýval k alianci pravoslavných, katolíků a muslimů proti liberálům a protestantům. Teď se jim islámští fundamentalisté změnili z kýžených spojenců ve strašáky (rádi straší migranty a islamizací Evropy), ale mohli by si uvědomit, že jim nastavují zrcadlo. Na náboženský fanatismus a fundamentalismus, spojený s nacionalismem, je třeba si skutečně dát pozor i v našich zemích – i my máme obdoby slovenského Kuffy a Kotleby.

pápež František na tieto problémy často upozorňuje a vyzýva cirkev k vnútornej zmene.

Katolická církev potřebuje projít reformou, jak k ní vyzývá papež František: osvobodit se od klerikalismu, netvořit ghetta a „paralelní společnosti“ (jak k tomu vyzývá např. nebezpečná kniha Roda Drehera „Benediktova volba“), nýbrž jít na hloubku, k jádru evangelia a probudit autentickou křesťanskou spiritualitu a terapeutickou sílu víry, být „polní nemocnicí“ a „školou křesťanské moudrosti“, překročit dosavadní mentální hranice podobně, jako Pavel vyvedl mladé křesťanství z příliš úzkých hranic jedné z židovských sekt do širokého kulturního prostoru tehdejší oikuméne.

kresťan je prakticky povinný v duchu učenia Ježiša Krista odplácať za nenávisť láskou. Ako má vyzerať láska k nepriateľom, ktorí vraždia našich spoluobčanov, tak ako vo Vrběticiach?

Láska si v tomto případě žádá trojí:
1) Nesmíme na zlo odpovídat zlem, tedy nikoliv na terorismus terorismem, nýbrž dobrem, což je v tomto případě spravedlivý trest podle práva.
2) Vykonat všechno proto, aby nemohli v takové činnosti pokračovat a tím dále škodit nejen druhým, nýbrž i svým duším.
3) Modlit se za ně, aby jim alespoň před smrtí byla dopřána milost obrácení, aby litovali své hříchy a došli spásy.
Nepleťme si lásku se slabostí a odpuštění s bagatelizací viny a povzbuzením viníka. Láska může nastavit svou druhou tvář, ale nesmí nastavovat násilníkům tváře druhých, bezbranných; ty musíme bránit.


týždeň.sk - 23. 4. 2021

Text

TOHLE PŘESAHUJE MOŽNOSTI SLOV (prosinec 2023)
.
LIDI, PROBOHA, ZASTAVTE SE, VZPAMATUJTE SE,... (listopad 2023)
.
ROZHOVOR K OCENĚNÍ ŘÁDEM T. G. MASARYKA (říjen 2023)
.
NEVÍM, JESTLI BYCH ZPRÁVU O PUTINOVĚ SMRTI PŘIJAL S RADOSTÍ, ALE S ÚLEVOU ANO (květen 2022)
.
RUSKO ROZUMÍ JEN ŘEČI SÍLY. JE V ZÁJMU CELÉHO SVOBODNÉHO SVĚTA HO ZASTAVIT (květen 2022)
.
PALACHŮV ČIN SE STAL TRVALÝM ZÁVAZKEM NEKOLABOROVAT (leden 2022)
.
ROZHOVOR PRO SME (prosinec 2021)
.
ROZHOVOR PRO TÝŽDEŇ.SK (duben 2021)
.
NEPATRNÝ VIRUS OTŘÁSL PLANETOU (prosinec 2020)
.
TRUTH IS GREATER THAN POWER (June 2020)
.
CÍRKEV SE MUSÍ ZMĚNIT (duben 2020)
.
NADĚJE V NEMOCNÉM SVĚTĚ (březen 2020)
.
CESTOU DO BOSTONU (leden 2020)
.
ODMÍTÁM DÉMONIZOVÁNÍ HOMOSEXUÁLŮ, CÍRKEV MÁ SAMA KOSTLIVCE VE SKŘÍNI (září 2019)
.
CÍRKEV JE JAKO NĚMECKO PO HOLOCAUSTU (březen 2019)
.
ČAPUTOVÉ JSEM SE OMLUVIL ZA ÚTOKY NA JEJÍ ADRESU Z JISTÝCH KATOLICKÝCH KRUHŮ (březen 2019)
.
VAŘILI SI NÁS JAKO ŽÁBY A POSTUPNĚ ZVYŠOVALI TEPLOTU (leden 2019)
.
ROZHOVOR PRO AHA/BLESK - 50. VÝROČÍ JANA PALACHA (leden 2019)
.
O JEŽÍŠKOVI NELŽETE. DÍTĚ NENÍ MALÝ HLUPÁČEK (prosinec 2018)
.
VĚŘIT ZNOVU – A JINAK (prosinec 2018)
.
STOLETÉ DĚDICTVÍ NÁS VŠECHNY ZAVAZUJE (prosinec 2018)
.
CÍRKVI PŘÍSLUŠÍ POKORA (říjen 2018)
.
50. VÝROČÍ SRPNOVÉ OKUPACE ČESKOSLOVENSKA (srpen 2018)
.
ROZHOVOR PRO LN (červen 2018)
.
ROZHOVOR PRO ČTK (květen 2018)
.
ROZHOVOR PRO KT (květen 2018)
.
MÁME ODVÁŽNÉHO PAPEŽE (březen 2018)
.
KOHO BY DNES JEŽÍŠ HNAL BIČEM Z CHRÁMU (březen 2018)
.
ROZHOVOR PRO LN (leden 2018)
.
PŘEDVOLEBNÍ ROZHOVOR PRO EUROZPRÁVY.CZ (říjen 2017)
.
ZEMAN CHÁTRÁ. PROKREMELSKÉ MAFIE SI MOŽNÁ NAJDOU NÁHRADNÍKA (květen 2017)
.
PRAVDA A LÁSKA ZVÍTĚZÍ AŽ NA POSLEDNÍM SOUDU (květen 2017)
.
NÁBOŽENSKÝ FUNDAMENTALISMUS? LIDÉ HLEDAJÍ PŘIROZENĚ JEDNODUCHÉ ODPOVĚDI NA SLOŽITÉ OTÁZKY (únor 2017)
.
DOSAVADNÍ CÍRKEVNÍ PRAXE JE NELIDSKÁ A NEKŘESŤANSKÁ (leden 2017)
.
ROZHOVOR PRO EURO (srpen 2016)
.
ZEMAN NENÍ HODEN VYKONÁVAT FUNKCI PREZIDENTA (červen 2016)
.
SPOJIT NÁBOŽENSTVÍ S POLITICKOU MOCÍ JE OHROMNÉ POKUŠENÍ (červen 2016)
.
RUSKO ZA BREŽNĚVA BYLO MENŠÍ HROZBOU (červen 2016)
.
ZEMAN TRAGICKY ROZDĚLIL SPOLEČNOST. UŽ NELZE USTUPOVAT (duben 2016)
.
FRANTIŠEK JAKO LAKMUSOVÝ PAPÍREK (duben 2016)
.
ROZHOVOR PRO STUDENT TIMES (prosinec 2015)
.
PŘEDVÁNOČNÍ ROZHOVOR PRO PRÁVO (prosinec 2015)
.
VIDEA S POPRAVAMI JSOU PORNO NÁSILÍ! (únor 2015)
.
V REFERENDÁCH VIDÍM NEBEZPEČNÝ NÁSTROJ POPULIZMU (únor 2015)
.
ROZHOVOR PRO DENNÍK N (leden 2015)
.
NOVINÁŘ BY MĚL UMĚT ROZLIŠIT MEZI SATIROU A URÁŽKOU (leden 2015)
.
FANATICI SE JIŽ SPOJILI, ROZUMNÉ TO ČEKÁ (prosinec 2014)
.
NAŠE ZEMĚ PATŘÍ NA ZÁPAD (listopad 2014)
.
ROZHOVOR PRO ECHO24 (září 2014)
.
TEĎ UŽ NA MĚ NEDOPLIVNOU / ZEMANOVI PŘIROSTLA MASKA PŘIHLOUPLÉHO STRÝCE (červenec 2014)
.
BŮH NENÍ POKLADNIČKA (květen 2014)
.
CENU CHÁPU JAKO MORÁLNÍ ZÁVAZEK, ABYCH DÁL POKRAČOVAL VE SVÉ PRÁCI (březen 2014)
.
PŘEVLÁDÁ TU NÁBOŽENSKÝ ANALFABETISMUS (březen 2014)
.
PŘÍBĚH JEDINÉHO SYNA (březen 2014)
.
ROZHOVOR PRO LN (prosinec 2013)
.
ROZHOVOR PŘED VOLBAMI (říjen 2013)
.
ROZHOVOR PRO "ČESKOU POZICI" (leden 2013)
.
PŘED VOLBOU PREZIDENTA (leden 2013)
.
TOMÁŠ HALÍK: K PREZIDENTSKÉ VOLBĚ (leden 2013)
.
SPÁSA JE NA CESTĚ DO HLOUBKY (prosinec 2012)
.
ROZHOVOR S RENÁTOU KALENSKOU A VÝTVARNÍKEM DAVIDEM ČERNÝM PRO ČAS. TÝDEN (prosinec 2011)
.
ČESKÉ SPOLEČNOSTI CHYBÍ KULTURA PRÁVA (leden 2012)
.
BŮH SI CENÍ SVOBODY – VAŽME SI JÍ TAKÉ (prosinec 2011)
.
LÁSKA JE BEZPEČNÝ PROSTOR (prosinec 2011)
.
DUKA TO S KLAUSEM PŘEHÁNÍ (listopad 2011)
.
ROZHOVOR PRO INT. PORTÁL VAŠE LITERATURA (říjen 2011)
.
PŮVODNÍ TEXT ROZHOVORU PRO DENÍK E15 (srpen 2011)
.
NOVINKY.CZ - CHAT (srpen 2011)
.
ROZHOVOR PRO DENÍK E15 (srpen 2011)
.
ROZHOVOR PRO KATOLICKÝ TÝDENÍK (srpen 2011)
.
ROZHOVOR PRO CHRISTNET (srpen 2011)
.
DIALOG O TRANSFORMACI (březen 2011)
.
KLAUS MÁ PORUCHU OSOBNOSTI (březen 2011)
.
I DNES JE V ŽIVOTĚ MÍSTO NA ZÁZRAK (prosinec 2010)
.
ROZHOVOR PRO WEB CESTOMILA (léto 2010)
.
ROZHOVOR PRO BULLETIN SALVATORE (prosinec 2010)
.
ROZHOVOR PRO KULTURNÍ NOVINY (prosinec 2010)
.
ROZHOVOR PRO ČASOPIS ROZHLAS (prosinec 2010)
.
ROZHOVOR PRO REVUE SPOLEČNOSTI KŘESŤANŮ A ŽIDŮ (prosinec 2010)
.
ROZHOVOR PRO CHRISTNET (září 2010)
.
ROZHOVOR PRO KATOLICKÝ TÝDENÍK (září 2010)
.
ROZHOVOR PRO FINANČNÍ KOŠER PORTÁL SHEKEL (srpen 2010)
.
ROZHOVOR PRO DOMAŽLICKÝ DENÍK (srpen 2010)
.
CESTA KAŽDÉHO KONVERTITY JE NEZAMĚNITELNÁ (březen 2010)
.
VŠECHNO VYZKOUŠEJTE, CO JE DOBRÉ, TOHO SE DRŽTE (březen 2010)
.
POLITIKY KONTROLUJME, ALE PORAĎME SI BEZ NICH (leden 2010)
.
ROZHOVOR PRO PROFIT (leden 2010)
.
BÝT PŘIPRAVEN, TOŤ VŠE (prosinec 2009)
.
SE SATANEM NELZE VYJEDNÁVAT (prosinec 2009)
.
ROZHOVOR PRO ČASOPIS ROVNOST, BRNĚNSKÝ DENÍK (prosinec 2009)
.
ROZHOVOR PRO CHRISTNET (listopad 2009)
.
VZPOMÍNKA NA SVATOŘEČENÍ ANEŽKY ČESKÉ (listopad 2009)
.
KRIZE JAKO ŠANCE (listopad 2009)
.
VZTAH VÍRY A FILOZOFIE (říjen 2009)
.
PAPEŽ MÁ KUPODIVU SMYSL PRO HUMOR (září 2009)
.
O VÝCHOVĚ A VZDĚLÁVÁNÍ (2009)
.
ROZHOVOR S RENATOU KALENSKOU PRO LN (prosinec 2008)
.
ROZHOVOR S M. URBANEM PRO JEHO DIPLOMOVOU PRÁCI O FILOZOFICKÝCH ASPEKTECH DÍLA V. HAVLA (prosinec 2008)
.
ROZHOVOR O K. ČAPKOVI PRO KATOLICKÝ TÝDENÍK (prosinec 2008)
.
O FRANCII (říjen 2008)
.
TOMÁŠ HALÍK: "MNOHO ČECHŮ SE ZA ATEISTY POKLÁDÁ VLASTNĚ OMYLEM." (září 2008)
.
ROZHOVOR O HUSOVI (červenec 2008)
.
ROZHOVOR PRO CHRISTNET (červen 2008)
.
TRPĚLIVOST SE SVĚTEM, CÍRKVÍ A MLČÍCÍM BOHEM (červen 2008)
.
NENECHTE SI VYMÝVAT MOZEK (březen 2008)
.
NEJSEM ANI HOMOSEXUÁL, ANI EUNUCH (březen 2008)
.
ROZHOVOR PRO INTERNETOVÝ ČASOPIS 25FPS, TÉMA: DUCHOVNÍ FILM (březen 2008)
.
TŘI AKTUÁLNÍ DIALOGY (březen 2008)
.
O HUSOVI A ČESKÉM CIVILNÍM NÁBOŽENSTVÍ (2008)
.
O KÁZÁNÍ – ODPOVĚĎ DO ANKETY ČASOPISU SALVE (leden 2008)
.
O VEŘEJNÉM SLYŠENÍ V EVROPSKÉM PARLAMENTU (leden 2008)
.
ROZHOVOR PRO CHRISTNET (leden 2008)
.
NESMÍME ZTRÁCET NADĚJI (prosinec 2007)
.
NAŠE DĚJINY NEKONČÍ NA VELKÝ PÁTEK ODPOLEDNE (prosinec 2007)
.
ROZHOVOR NEJEN O VÝSTAVĚ MRTVÝCH TĚL V PRAŽSKÉ LUCERNĚ (květen 2007)
.
TĚLO NENÍ ŽÁDNÉ ZAVAZADLO, PATŘÍ MU ÚCTA (květen 2007)
.
NAPREPAROVANÉ MRTVOLY BANALIZUJÍ SMRT (květen 2007)
.
NA PREZIDENTA JE MĚ ŠKODA (23.4.2007)
.
MŮJ NEVĚŘÍCÍ PARTNER (březen 2007)
.
ROZHOVOR PRO ČASOPIS „EVANJELICKY POSOL SPOD TATIER“ (únor 2007)
.
ROZHOVOR PRO ČASOPIS REGENERACE (leden 2007)
.
KŘÍŽ A UKŘIŽOVANÁ MADONNA (září 2006)
.
SPOR MUSLIMŮ S BENEDIKTEM XVI. (září 2006)
.
K TELEVIZNÍMU SERIÁLU >PROLÍNÁNÍ SVĚTŮ< (září 2006)
.
CÍRKEV A MÉDIA (červen 2006)
.
PRO LIDI MUSÍME BÝT PARTNERY V JEJICH HLEDÁNÍ (duben 2006)
.
ODPOVĚDI V ANKETĚ MEZINÁRODNÍHO ČASOPISU GEO (2006)
.
ŽIVOT SÁM JE BOŽÍ HLAS (prosinec 2005)
.
SV. TOMÁŠ A KRÁLÍK, KTERÝ HRAJE NA HOUSLE (listopad 2005)
.
ČASOPIS CHRISTNET (listopad 2005)
.
CÍRKEV MUSÍ ROZVÍJET SOLIDARITU I SPIRITUALITU (duben 2005)
.
PAPEŽ OSLOVIL CELÝ SVĚT (duben 2005)
.
NÁDEJ NA POROZUMENIE NIE JE STRATENÁ (únor 2005)
.
ČASOPIS ANTHROPOS (2005)
.
ROZHOVOR PRO ČASOPIS NAŠE RODINA (duben 2004)
.
ROZHOVOR S JANEM PAULASEM PRO KATOLICKÝ TÝDENÍK (prosinec 2003)
.
ROZHOVOR S JAKUBEM HUČÍNEM PRO ČASPIS PSYCHOLOGIE DNES (prosinec 2003)
.
„S POŘÁDNĚ ODŘENOU KŮŽÍ“ (září 2003)
.
ROZHOVOR PRO JIHLAVSKÉ LISTY (únor 2003)
.
ROZHOVOR S RENATOU KALENSKOU PRO LIDOVÉ NOVINY (prosinec 2002)
.
ROZHOVOR PRO INTERNETOVÝ ČASOPIS CHRISTNET (říjen 2002)
.
ROZHOVOR S JANEM JANDOURKEM PRO MF DNES (září 2002)
.
ROZHOVOR PRO LIDOVÉ NOVINY (červenec 2002)
.
ROZHOVOR S ANDREOU ZUNOVOU PRO MAGAZÍN PRÁVA (květen 2002)
.
ROZHOVOR S ANDREOU ZUNOVOU PRO MAGAZÍN PRÁVA (únor 2002)
.
ROZHOVOR S JOSEFEM GREŠEM PRO ČASOPIS RESPEKT (nepublikováno, červenec 2001)
.
ROZHOVOR PRO STUDENTSKÝ ČASOPIS (březen 2001)
.
O ŽIVOTĚ A PŮSOBENÍ PAPEŽE JANA PAVLA II. (listopad 2000)
.
MLÁDÍ A STÁŘÍ (duben 2000)
.
ROZHOVOR PRO ČASOPIS XANTYPA (prosinec 1999)
.
ROZHOVOR PRO ČASOPIS NOVÁ PŘÍTOMNOST (1999)
.

Kontakt

Mons. prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D.

profesor Univerzity Karlovy
ÚFaR FF UK, nám. Jana Palacha 2,
110 00 Praha 1

prezident České Křesťanské akademie
ČKA, Vyšehradská 49, 128 00 Praha 2
e-mail: tomas.halik(o)gmail.com

ČKA: Project Templeton
e-mail: projekt.templeton@gmail.com

farář Akademické farnosti Praha
(audio archiv kázání)
Křižovnické nám., 110 00 Praha 1
e-mail: halik(o)farnostsalvator.cz

předseda rady
Centra pro studium politické filozofie, etiky a náboženství
ÚFAR FF UK

předseda správní rady
Nadačního fondu Tomáše Halíka - NR

člen správní rady
Nadace The SEKYRA FOUNDATION

člen poradního výboru Evropské hodnoty

člen expertní rady Gymnázium Paměti národa

vicepresident
Council for Research ...

Myšlenka na den

Křesťanství, jak mu rozumím, je především „náboženství paradoxu“. Je to víra, v jejímž centru stojí kříž a která ani pro jásot ze vzkříšení nezapomíná na Ježíšův výkřik „Bože můj, proč jsi mne opustil“.